Direct naar de contentDirect naar de footer
De tuin
De tuin
De tuin

De Tuin

Geen moestuin maar proeftuin bij van der Valk hotel Apeldoorn

Hotel van der Valk Apeldoorn beschikt over een bijzonder soort moestuin. Al zouden wij het eigenlijk liever een proeftuin noemen. In strak vormgegeven vakken, die wat weg hebben van een historische moestuin, telen wij naast het restaurant een ruim assortiment groenten en fruit. Als het al niet is gebeurd tijdens de wandeling door onze 16 hectare grote landschapstuin, dan worden uw zintuigen in de moestuin zeker weten wakker.

De moestuin is openbaar en toegankelijk voor onze gasten. Door de zorgvuldig ontworpen vakken, verharde en onverharde paden is de tuin volledig te bezichtigen en zelfs voor rolstoelen toegankelijk. Hiermee willen wij u graag uitnodigen om “een kijkje in de keuken” van de kok geven. Want dat is onze tuin ook: een proef- en probeer tuin. De kok en tuinvrouw beproeven en selecteren soorten groenten en fruit in de moestuin. De soorten met een heerlijke smaak en andere bijzondere eigenschappen blijven en komen op de menukaart. Koken met producten van het betreffende seizoen vinden wij ook belangrijk. Geen kunst en vliegwerk dus, maar gebruik maken van wat de natuur op dat moment te bieden heeft.

Chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken wij niet. We maken bij het telen van de groenten, kruiden en bloemen zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke processen. Zo telen wij met een vruchtwisseling. Groenten worden opgedeeld in gewasgroepen die één keer per 6 jaar op dezelfde plek komen te staan. Hierdoor wordt het risico op ziektes en plagen minder groot. Binnen de vruchtwisseling zaaien wij groenbemesters. Deze binden onder andere stikstof in de bodem waardoor we deze niet kunstmatig hoeven toe te voegen. Daarnaast houden groenbemesters het organische stof gehalte op pijl en krijgt de bodem bovendien een jaartje rust. Een gezond bodemleven is de basis voor een gezonde moestuin.

U kunt de moestuin vinden tussen het restaurant, de druivenkas en de natuurspeeltuin. Als u vanuit het restaurant het terras op loopt en naar rechts afslaat dan komt u bij de moestuin. Vanuit de wijk Apeldoorn Oost ziet u de moestuin wanneer u door de hoogstam boomgaard bent gefietst of gelopen. Lopend vanaf het hazelaarpaadje ziet u de Kas die u vanzelf naar de moestuin zal begeleiden.