Direct naar de contentDirect naar de footer
Ontdek onze Hoteltuin!
Ontdek onze Hoteltuin!
Rust en Ruimte!
Wandel door onze prachtige tuin
Verse honing uit onze bijenstal
Een prachtig uitzicht op onze tuin vanaf ons Terras
Verse eieren van onze Kippen

De Tuin

De Hoteltuin bij het Van der Valk Hotel in Apeldoorn

Van der Valk hotel Apeldoorn beschikt over een bijzonder soort tuin. Zowel qua formaat als inrichting. Tijdens een wandeling door onze 18 hectare grote landschapstuin worden de zintuigen zeker weten wakker.

De landschapstuin rond het Valk Exclusief hotel langs de A50 in Apeldoorn heeft veel verschillende eigenschappen in zich. Van dichtere bosstruwelen tot half open, en van wilgenlandschappen, hoogstamboomgaard, tot moes- en natuurspeeltuin en water in verschillende vormen en groottes. Bij alle deel terreinen draait het om één en hetzelfde uitgangspunt: we streven naar een natuurlijk evenwicht.

Dat uit zich bijvoorbeeld in een beplantingskeuze die van zo vroeg mogelijk- tot zo laat mogelijk in het jaar voedsel biedt voor dieren. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk een gesloten kringloop te realiseren en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Een gezond bodemleven is de basis.

Meerdere hectares bloemenweides vormen een grote bron van leven voor vlinders, insecten en vogels. De bijen uit onze bijenstal produceren heerlijke honing en onze kippen een eitje. Beiden voor op het ontbijtbuffet in het hotel. Binnenkort komen er nog een koppel wolvarkens bij die ons gaan helpen bij het wegwerken van het overschot aan ‘onkruid’ en eikels in de tuin. Ook hier is dus weer sprake van een win-win situatie waar beide partijen blij van worden!

Naast flora en fauna hebben mensen ook een belangrijke rol voor ons in de tuin. Uiteraard allereerst voor onze gasten om ze te laten genieten in onze prachtige tuin. We bieden leerwerkplekken aan in de tuin. Daarnaast werken er meerdere dagdelen per week bewoners van het Thomashuis Berg en Bos mee in de tuin en bouwen leerlingen van de Praktijkschool Apeldoorn vogelkastjes voor ons. Ook hier is het uitgangspunt om voor iedereen een fijne plek te creëren waar iedereen op zijn of haar eigen manier tot zijn recht komt. Dan is het cirkeltje rond!

Geen moestuin maar proeftuin bij van der Valk hotel Apeldoorn

De moestuin is openbaar en toegankelijk voor onze gasten. Door de zorgvuldig ontworpen vakken, verharde en onverharde paden is de tuin volledig te bezichtigen en zelfs voor rolstoelen toegankelijk. Hiermee willen wij u graag uitnodigen om “een kijkje in de keuken” van de kok geven. Want dat is onze tuin ook: een proef- en probeer tuin. De kok en tuinvrouw beproeven en selecteren soorten groenten en fruit in de moestuin. De soorten met een heerlijke smaak en andere bijzondere eigenschappen blijven en komen op de menukaart. Koken met producten van het betreffende seizoen vinden wij ook belangrijk. Geen kunst en vliegwerk dus, maar gebruik maken van wat de natuur op dat moment te bieden heeft.

Chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken wij niet. We maken bij het telen van de groenten, kruiden en bloemen zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke processen. Zo telen wij met een vruchtwisseling. Groenten worden opgedeeld in gewasgroepen die één keer per 6 jaar op dezelfde plek komen te staan. Hierdoor wordt het risico op ziektes en plagen minder groot. Binnen de vruchtwisseling zaaien wij groenbemesters. Deze binden onder andere stikstof in de bodem waardoor we deze niet kunstmatig hoeven toe te voegen. Daarnaast houden groenbemesters het organische stof gehalte op pijl en krijgt de bodem bovendien een jaartje rust. Een gezond bodemleven is de basis voor een gezonde moestuin.

U kunt de moestuin vinden tussen het restaurant en de natuurspeeltuin. Als u vanuit het restaurant het terras op loopt en naar rechts afslaat dan komt u bij de moestuin. Vanuit de wijk Apeldoorn Oost ziet u de moestuin wanneer u door de hoogstam boomgaard bent gefietst of gelopen. Lopend vanaf het hazelaarpaadje ziet u de Kas die u vanzelf naar de moestuin zal begeleiden.