Direct naar de contentDirect naar de footer
Ontdek onze Hoteltuin!
Ontdek onze Hoteltuin!
Rust en Ruimte!
Wandel door onze prachtige tuin
Verse honing uit onze bijenstal
Een prachtig uitzicht op onze tuin vanaf ons Terras
Verse eieren van onze Kippen

De Tuin

De Hoteltuin bij het Van der Valk Hotel in Apeldoorn
Van der Valk hotel Apeldoorn beschikt over een bijzonder soort tuin. Zowel qua formaat als inrichting. De landschapstuin met verschillende natuurlijke zones maken het een afwisselend landschap met veel verschillende eigenschappen. U treft er bijvoorbeeld bos, weiland, wilgenpaadjes, een elzenbosje, struwelen en vijvers met prachtig ingezaaide oevermengsels. Er groeien en bloeien in verschillende jaargetijden prachtige planten langs de oevers van de vijvers. Er broeden eenden en meerkoeten. De vijvers hebben niet alleen een belangrijke ecologische waarde, maar zijn ook een belangrijke waterbron. In de gehele tuin is een drainagesysteem aangelegd dat ervoor zorgt dat overtollig water terugvloeit naar de vijvers. Vanuit die vijvers pompen wij weer water op om de tuin te kunnen beregenen wanneer nodig. In de tuin vindt u ook wilde bloemenweides, een natuurspeeltuin, een hoogstam fruitboomgaard, een grote moestuin en natuurlijk zijn er dieren te bewonderen.

Dieren
In de tuin beschikken wij over een zeer moderne caravan voor onze kippen. In de caravan bevinden zich leghokken, slaapgelegenheid, voer en water voor de kippen. Ze lopen verder zoveel mogelijk buiten om te kunnen scharrelen naar extra voedsel en om een zandbad te kunnen nemen. De verse eitjes vindt u terug bij het ontbijtbuffet en zijn te koop bij de receptie.
Vlak bij de kippenweide scharrelen onze varkens in hun eigen wei. Op dit moment hebben we Bonte Bentheimers die heerlijk vrij rondlopen en kunnen wroeten in de aarde. Het tuinteam verzorgt de varkens met liefde en voorziet ze niet alleen van speciaal op hen afgestemd voer, maar ook zo nu en dan een paar knapperige wilgentwijgen waar ze dol op zijn en in de herfst de eikeltjes van de eikenbomen. Ook kunnen ze restanten uit de moestuin bijzonder waarderen.
Naast de varkens die lekker rondrennen in de tuin zoemen er ook honingbijen rond. Achter in de tuin, vlak naast de varkens vindt u onze bijenstal. Een imker beheert hier verschillende bijenkasten. Wij zorgen voor voldoende voedsel in de tuin door rekening te houden met beplanting en voedselspreiding voor allerlei soorten insecten, waaronder de honingbijen. De honing vindt u terug op het ontbijtbuffet.
Als u goed oplet kunt in het bos en langs het hazelaarpaadje vaak eekhoorns treffen die genieten van een vers (of bewaard) hazelnootje. Dit paadje ligt een beetje verscholen achter de Tesla laadpalen, maar is zeker de moeite waard om doorheen te struinen.

Mensen
Naast flora en fauna hebben mensen ook een belangrijke rol voor ons in de tuin. We vinden het natuurlijk belangrijk om onze gasten te laten genieten in onze prachtige tuin. We hebben een team van zeer enthousiaste tuinmannen en vrouwen met liefde voor groen. Elke dag doen zij hun best om de tuin goed te onderhouden. We bieden ook leerwerkplekken aan in de tuin. Daarnaast werken er meerdere dagdelen per week bewoners van het Thomashuis Berg en Bos mee in de tuin en bouwen leerlingen van de Praktijkschool Apeldoorn vogelkastjes voor ons. Een enthousiaste vogelwerkgroep uit Apeldoorn voert voor ons vogeltellingen uit en helpt ons met het schoonmaken van de nestkastjes. Een waardevolle aanvulling, want door te weten welke vogels er leven zegt dat ons ook iets over de kwaliteit van onze tuin. Er zijn de afgelopen jaren al meer dan 40 verschillende vogelsoorten gezien!

Moestuin
Een belangrijk onderdeel is de moestuin. Ook dit stuk van de tuin is openbaar en toegankelijk voor iedereen. Door de zorgvuldig ontworpen vakken, verharde en onverharde paden is de tuin volledig te bezichtigen en zelfs voor rolstoelen toegankelijk. Hiermee willen wij u graag uitnodigen om “een kijkje in de keuken” van de kok te nemen. Veel van wat u ziet in de tuin kan zomaar eens op uw bord terug te vinden zijn. Verschillende groentes en kruiden worden gebruikt in de gerechten en zelfs eetbare bloemen uit de tuin kunt u terugvinden op bijvoorbeeld uw salade of dessert! Kom vooral kijken, ruik, proef en geniet.

U kunt de moestuin vinden tussen het restaurant en de natuurspeeltuin. Als u vanuit het restaurant het terras op loopt en naar rechts afslaat dan komt u bij de moestuin. Vanuit de wijk Apeldoorn Oost ziet u de moestuin wanneer u door de hoogstam boomgaard bent gefietst of gelopen. Lopend vanaf het hazelaarpaadje ziet u de Glasshouse die u vanzelf naar de moestuin zal begeleiden.

Wij hopen dat u geniet van deze unieke tuin!