Direct naar de contentDirect naar de footer

Duurzaamheid in Hotel Apeldoorn

Duurzaamheid staat binnen vele nieuwe hotels centraal. Zo ook bij het Van der Valk Hotel in Apeldoorn. Een aantal van dit soort initiatieven zijn: innovatieve warmtepompen, Kitchen Air Technology, Moestuin en ECO kamers. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van onze duurzame initiatieven. Lees hier meer of bekijk onze brochure:

Bekijk de brochure
Eco verantwoord overnachten

Eco verantwoord overnachten

In Hotel Apeldoorn staat duurzaamheid centraal. Wij bieden onze gasten daarom ook de mogelijkheid om eco verantwoord te overnachten.

Op de Eco kamer overnacht u klimaatneutraal. Uw linnen, zeep, koffie en thee zijn allemaal ecologisch verantwoord. Daarnaast bieden wij de gasten die overnachten op een Eco kamer korting aan op die fietshuur. Gasten dragen een steentje bij aan de duurzaamheid. Wij proberen op deze manier gasten te stimuleren om de auto te laten staan en de prachtige natuur te verkennen op de fiets. Bij het ECO arrangement kunt ook nog eens genieten van een duurzame lekkernij.

Tuinen en Moestuin van Hotel Apeldoorn (in aanbouw)

Tuinen en Moestuin van Hotel Apeldoorn (in aanbouw)

Rondom het van der Valk hotel Apeldoorn hebben we een terrein van 16 hectare tot onze beschikking die ons een schat aan mogelijkheden én aan natuurbeleving biedt. De vormgeving, aanleg en het beheer heeft een gezamenlijk doel namelijk dat het voor zowel mensen, dieren en planten een fijne plek is om te verblijven. Overgangen in het landschap zijn daarbij belangrijk voor flora en fauna. Ook mensen ervaren overgangen als prettig, het maakt een wandeling interessant en je wordt als vanzelf uitgenodigd om door het landschap te wandelen. En dat zien we graag, want wij willen graag dat u net zo geniet van onze prachtige tuin als wij zelf.

De esthetisch vormgegeven vakken in onze moestuin zijn makkelijk in gebruik en onderhoud en het maakt de tuin daarnaast ook toegankelijk voor bezoekers. Net als de open keuken in het restaurant willen we u ook in de tuin graag laten zien wat er gebeurd en waar onze heerlijke verse groenten en kruiden vandaan komen. In de moestuin kunt u de overgang tussen horeca en tuin ervaren doordat de groentenvakken overlopen in de terras van het hotel. Daarmee wordt onze moestuin tegelijkertijd een proeftuin.

Net als bij de inrichting en het beheer van de rest van de tuin bij het hotel, maken we bij het telen van de groenten, kruiden en bloemen zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke processen. Zo telen wij met een vruchtwisseling, waarbij bepaalde gewasgroepen maar één keer per 6 jaar op dezelfde plek komen te staan. Hierdoor wordt het risico op ziektes en plagen minder groot waardoor we geen chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Ook werken wij met “groenbemesters”. Deze wisselteelt met groenbemesters bindt onder andere stikstof in de bodem waardoor we deze niets kunstmatig hoeven toe te voegen. Daarnaast wordt daarmee het organische stof gehalte op pijl gehouden wat goed is voor de bodem- en waterhuishouding, en krijgt de bodem op deze plekken bovendien een jaartje rust. Dit zorgt er voor dat ons bodemleven goed gezond blijft: de basis voor een prachtige (moes)tuin.

De prachtige druivenkas met onder andere Citrus planten, aubergines en citroenverbena doet dienst voor feesten en partijen. Uit de kruidentuin wordt een ruim assortiment kruiden vers geoogst voor ons restaurant. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de natuurlijk ingericht speelplaats met de hoogstam appelboomgaard als achtergrond decor. Kortom: een heel speciale plek om te verblijven!

Duurzame technieken toegepast in Hotel Apeldoorn

Duurzame technieken toegepast in Hotel Apeldoorn

In Hotel Apeldoorn zijn verschillende duurzame technieken toegepast. Zo wordt er gebruik gebruik gemaakt van aardwarmte in combinatie met 2 verschillende warmtepompen. Ook wordt de warmte van de keuken door een vernuftig systeem weer hergebruikt

Kitchen Air Technology (KAT)

KAT is een integrale en innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die minimaal energieverbruik garandeert.

De warme lucht uit onze keuken wordt gereinigd en hergebruikt. Het KAT-systeem maakt gebruik van een speciale vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vloeistof bestaat volledig uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten niet meer aan de kanaaloppervlakten. Het KAT-filter vangt de vloeistof af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen op de koude toevoerlucht. Zo besparen we tot 80% op de warmtevraag. KAT minimaliseert zo tevens het brandgevaar en ontgeurt de lucht tot 90%.

Warmte en koude opwekking middels de TT68 en water/water warmtepomp

De TT68: Een hoog temperatuur warmtepomp (elektrisch) met een substantieel hogere efficiency voor de opwekking van tapwater en cv-water. Samen met een intelligent regeltechnisch energiebeheersysteem zorgt de TT68 voor optimale energie-efficiëntie ten behoeve van de productie van hoog temperatuur tapwater en verwarming (70ºC). Dit leidt tot een verbeterde energieprestatie van 40% in de bebouwde omgeving en nieuwbouw ten opzichte van concurrerende hoog temperatuur warmtepomptechnieken. En tot 50% tot 60% energieprestatieverbetering ten opzichte van bestaande gebouwen die warmte opwekken met een moderne cv-installatie.

In combinatie met TT86 is er ook een water/water warmtepomp toegepast om het hotel te koelen en te verwarmen.